12/11/2023 ΚΥΡΙΑΚΗ  ΑΡΚΑΔΙΑ  Δάσος Σκιρίτιδας – Μονοπάτι Βλαχοκερασιάς
Το Δάσος Σκιρίτιδας βρίσκεται στη νότια Αρκαδία. Έχει στα βόρεια το Μαίναλο, στα ανατολικά τον Πάρνωνα και νότια τη δίοδο ανάμεσα στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο. Η Βλαχοκερασιά είναι ένα από τα χωριά που το περιτριγυρίζουν και από εκεί θα ξεκινήσει η πορεία μας.


Πρόκειται για ένα κατάφυτο δάσος από πεύκα, καστανιές, πλατάνια, κουμαριές, βελανιδιές και ιτιές. Η έντονη παρουσία του νερού σε λίμνες, ρυάκια αλλά και αυλάκια νερόμυλων και νεροτριβών δημιουργούν εικόνες που μαγνητίζουν τα βλέμματα.
Θεωρείται ο πρώτος τεχνητός δρυμός της Ελλάδας, έργο του δασολόγου και συγγραφέα Τάσου Στεφάνου, όπου το 1976 έπεισε τους κατοίκους της Βλαχοκερασιάς και των γύρω χωριών, να ασχοληθούν με τη φύτευση πεύκων, ελάτων, δρυών και καστανιών, συνθέτοντας ένα περιβάλλον απόλυτα φυσικό.

Δημιουργός και πρωτεργάτης του μονοπατιού που θα περπατήσουμε είναι ο Τάσος Μήτσιος. 
Η διαδρομή είναι κυκλική, το 80% υπό σκιά, με πορεία στο δάσος και παράλληλα στο ποτάμι. Η συνολική υψομετρική διαφορά είναι 450 μ. Η πορεία μας κατανέμεται 5 χλμ. περίπου πάνω σε αγροτικό δρόμο και τα υπόλοιπα σε μονοπάτι. Θα περάσουμε από παλιά αυλάκια που τροφοδοτούσαν γούρνες για το πότισμα των περιβολιών, θα περπατήσουμε πάνω σε αυλάκια νερόμυλων και νεροτριβών, εγκαταλειμμένα χωράφια, τοπία που έχουν να πατηθούν από άνθρωπο πάνω από 50 χρόνια αλλά και περιοχές που δεν αποτελούσαν πέρασμα ποτέ για άνθρωπο. Τα νερά των πηγών ζωντανεύουν το τοπίο μέσα στις δύσβατες ρεματιές και έρχονται να συναντήσουν το ποτάμι.

ΧΛΜ.: 14      Ω.Π.: 7     Β.Δ.: Β
ΚΟΣΤΟΣ: 18 €
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 06:30 από ΚΙΑΤΟ (ΚΤΕΛ)- 7:00 από ΚΟΡΙΝΘΟ (Περιβολάκια)
Αρχηγοί εξόρμησης.

Αγγελοπούλου Αθηνά 697 607 9810

Καραχοντζίτης Νίκος 697 440 7756

Γραφείο Συλλόγου 2741029970

• Απαραίτητος εξοπλισμός: Μποτάκια πεζοπορίας, Σακίδιο, μπατόν, καπέλο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, γάντια, αδιάβροχο, fleece, σφυρίχτρα, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή, νερό 2 λίτρα τουλάχιστον.
• Στην παραπάνω εξόρμηση μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του Συλλόγου μας ή όχι.
• Σε περίπτωση όμως που δεν είσαι μέλος μπορείς να συμμετέχεις μία φορά σε δραστηριότητα – ανάβαση του συλλόγου και στην συνέχεια να γίνεις μέλος. Για να γίνεις μέλος συμπληρώνεις την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους με κόστος (εγγραφής) 10 € (εφάπαξ) και 10 € για τη συνδρομή της χρονιάς.
• Νέοι και νέες ηλικίας έως 30 ετών εγγράφονται δωρεάν και δεν καταβάλουν συνδρομή για το πρώτο έτος.
• Το πρόγραμμα της διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των συνθηκών (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ.) με ευθύνη των αρχηγών.
• Ενημερώνετε τον/την αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προβλήματα υγείας.
• Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα.
• Όσα άτομα συμμετέχουν στις εξορμήσεις, βγάζοντας ομαδικές φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης).