O Σύλλογος μας διοργανώνει μία εξαιρετική πεζοπορία στην μονή Πολεμάρχας, στην Παλαιά Επίδαυρο.
Μια γοητευτική κυκλική διαδρομή θα απολαύσουμε από την κεντρική προβλήτα του λιμανιού της Αρχαίας (Παλαιάς) Επιδαύρου με κατεύθυνση προς την ακτή Βαγιωνά .Βαδίζουμε έχοντας στα δεξιά μας το παραλιακό τόξο και αγναντεύοντας το πέλαγος και αριστερά μας το χωριό της Αρχαίας Επιδαύρου σε όλη του την έκταση . Μεγάλο μέρος της διαδρομής γίνεται παράλληλα με τη θάλασσα. Ξεκινάμε από το λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου, στη συνέχεια περπατάμε στο τσεντοστρωμένο δρομάκι προς την παραλία Βαγιωνά και συνεχίζουμε στο πλακόστρωτο μονοπάτι προς τη γειτονική παραλία Καλαμάκι. Από το Καλαμάκι προχωράμε προς το ακρωτήριο Γιανούζαινα, και περνάμε πάνω από τη μικρή παραλία Σαραντακούπι . Θα ανέβουμε μια επικλινή πλαγιά και θα φτάσουμε στη στάνη και μετά σε χωματόδρομο. Ακολουθώντας μια κατηφορική πορεία μέσα σε πευκοδάσος φτάνουμε στην παραλία της Πολεμάρχας και σύντομα στο χώρο της παλιάς μονής Παναγιάς Πολεμάρχας, όπου σώζονται το Καθολικό και ερείπια των κελιών.
Ιδρυτής της μονής υπήρξε ένας μοναχός που ονομαζόταν Αντώνιος.
Ο Αντώνιος, που ήταν μοναχός στη μονή Αγνούντας, επιθυμώντας να απομονωθεί από τους συνασκητές του, εγκαταστάθηκε στην ερημική παραλία της Πολεμάρχας. Εκεί τον ακολούθησαν δυο νεότεροι μοναχοί, ο Νήφων (μετέπειτα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως) και ο Ιωσήφ. Σύμφωνα με την παράδοση, μόνοι τους έφτιαξαν τον πρώτο πυρήνα της μονής γύρω στο 1400 πάνω στα ερείπια του Ναού της Θεάς Ήρας. Η μονή έφτασε στην ακμή της τις επόμενες δεκαετίες με τη βοήθεια του Πατριάρχη Νήφωνα, οι αλλεπάλληλες όμως πειρατικές επιδρομές ανάγκασαν τους μοναχούς να εγκαταλείψουν την Πολεμάρχα και να αποσυρθούν στη μονή Καλαμίου, στην ενδοχώρα της Επιδαυρίας. Έκτοτε η μονή δεν ξαναλειτούργησε. Σήμερα από το συγκρότημα σώζεται το καθολικό, αλλά και αρκετά κελλιά και προσκτίσματα. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην κατασκευή των θόλων του ναού, ενώ η υπόλοιπη τοιχοποιία είναι κατασκευασμένη από αργούς λίθους. Στο εσωτερικό δεν φέρει επιχρίσματα, ούτε τοιχογραφίες.
Μετά την Παναγία το υπόλοιπο της διαδρομής είναι πιο απαιτητικό. Περνάμε την εθνική οδό και ακολουθώντας μια έντονα ανηφορική πορεία και συναντώντας αρκετές φορές χωματόδρομο ανεβαίνουμε το όρος Άκρος με υπέροχη θέα προς την Παλαιά Επίδαυρο. Κατηφορίζουμε προς την Παλαιά Επίδαυρο περνώντας από τους Μυκηναϊκούς τάφους.
Αν η πορεία μας τελειώσει έγκαιρα χωρίς καθυστέρηση θα προλάβουμε να επισκεφτούμε το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και το μουσείο τα οποία για την Κυριακή έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα ακολουθήσει φαγητό ή καφέ στο Λυγουριό.
ΩΠ.:6~     ΥΨ.Δ.:450μ~       Β.Δ.:Α+        ΧΛΜ~12
Αναχώρηση στις 07:00 από τα Περιβολάκια
Κοστολόγιο εξόρμησης 15 ευρώ.
Αρχηγοί εξόρμησης
Μήτσου Ειρήνη 694 510 3120
Κουνελάκης Γιάννης 698 445 4116
Γραφείο συλλόγου 27410-29970
• Απαραίτητος εξοπλισμός: Μποτάκια πεζοπορίας, Σακίδιο, μπατόν, καπέλο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, γάντια, αδιάβροχο, fleece, σφυρίχτρα, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή, νερό 2 λίτρα τουλάχιστον.
• Στην παραπάνω εξόρμηση μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του Συλλόγου μας ή όχι.
• Σε περίπτωση όμως που δεν είσαι μέλος μπορείς να συμμετέχεις μία φορά σε δραστηριότητα – ανάβαση του συλλόγου και στην συνέχεια να γίνεις μέλος. Για να γίνεις μέλος συμπληρώνεις την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους με κόστος (εγγραφής) 10 € (εφάπαξ) και 10 € για τη συνδρομή της χρονιάς.
• Νέοι και νέες ηλικίας έως 30 ετών εγγράφονται δωρεάν και δεν καταβάλουν συνδρομή για το πρώτο έτος.
• Το πρόγραμμα της διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των συνθηκών (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ.) με ευθύνη των αρχηγών.
• Ενημερώνετε τον/την αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προβλήματα υγείας.
• Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα.
• Όσα άτομα συμμετέχουν στις εξορμήσεις, βγάζοντας ομαδικές φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης).