Κυριακή 31-03-2024  Πεζοπορική εξόρμηση στον Υμηττό.

 Ο ΕΟΣ Κορίνθου διοργανώνει εξόρμηση σε ένα από τα πιο γνωστά βουνά της Αττικής, τον Υμηττό. Ο Υμηττός βρίσκεται στο κέντρο της Περιφέρειας Αττικής και τα γεωγραφικά του όρια είναι βόρεια από την Αγία Παρασκευή και νότια μέχρι την Βούλα, τη Βάρη και το Σαρωνικό κόλπο. Διαθέτει αρκετά μεγάλο όγκο δάσους, καλύπτει έκταση μεγαλύτερη από 80.000 στρέμματα και εκτείνεται σε μήκος 23 χιλιομέτρων. Τα πετρώματα του είναι ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά, το πιο πολύτιμο του όμως πέτρωμα είναι το κυανότεφρο μάρμαρο, μεγάλης αξίας ήδη από την αρχαιότητα. Εντάσσεται στο δίκτυο Natura και φυλάσσεται από «ζώνες προστασίας». Στο μέσον του χωρίζεται σε δύο τμήματα, το βόρειο με την ψηλότερη κορφή του, που οι αρχαίοι Αθηναίοι ονόμαζαν Μέγα Υμηττό και το νοτιότερο Ελάττονα ή Άνυδρο Υμηττό (σήμερα Μαυροβούνι και Κόντρα). Η υψηλότερη κορυφή του λέγεται Εύζωνας (1026 μ.). Οι διαδρομές στον Υμηττό και τα σημεία ενδιαφέροντος είναι πολλά καθώς το βουνό είναι γεμάτο από αρχαία λατομεία μαρμάρου, μεταλλεία, πηγές, σπήλαια και βάραθρα, εκκλησάκια και μονές με πιο γνωστή τη Μονή Καισαριανής του 12ου αιώνα.

Η διαδρομή :

Κυκλική πορεία και ανάβαση στην βόρεια κόψη του Υμηττού, σε διαδρομή που κινείται στο πιο δασωμένο κομμάτι του βουνού αλλά και στην βράχινη βόρεια κόψη του με απίθανη θέα στα λεκανοπέδια της Αττικής & των Μεσογείων, σε καλογραμμένο μονοπάτι με μέτρια υψομετρική διαφορά και μέτριο συνολικό μήκος. Αφετηρία μας είναι το Πυροφυλάκιο της Καισαριανής όπου θα φτάσουμε με λεωφορείο.

  • Εκτιμώμενος χρόνος πορείας 5 ώρες
  • Υψομετρική διαφορά + 680
  • Συνολικό μήκος : 10,20 χλμ.
  • Β.Δ. Α

Αναχώρηση: στις 08:00 το πρωί από τα «Περιβολάκια».

Κόστος Συμμετοχής: Μέλη του Συλλόγου 15 €-Μη μέλη 18 €

Δηλώσεις συμμετοχής: στους αρχηγούς της εξόρμησης Ελένη Πιέρρου, τηλ. 694 886 6833,     Κώστα Κούνα, τηλ. 698 819 0101 και στο γραφείο του Συλλόγου τις ώρες: 20:00 έως 21:00  Τετάρτη και Παρασκευή, τηλ. 27410 29970.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Μποτάκια πεζοπορίας, Σακίδιο, μπατόν, καπέλο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, γάντια, αδιάβροχο, fleece, σφυρίχτρα, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή, νερό 2 λίτρα τουλάχιστον.

Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων.

  • Σε περίπτωση όμως που δεν είσαι μέλος μπορείς να συμμετέχεις μία φορά σε δραστηριότητα – ανάβαση του συλλόγου και στην συνέχεια να γίνεις μέλος. Για να γίνεις μέλος συμπληρώνεις την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους με κόστος (εγγραφής) 10 € (εφάπαξ) και 10 € για τη συνδρομή της χρονιάς.
  • Νέοι και νέες ηλικίας έως 30 ετών εγγράφονται δωρεάν και δεν καταβάλουν συνδρομή για το πρώτο έτος.
  • Το πρόγραμμα της διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των συνθηκών (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ.) με ευθύνη των αρχηγών.
  • Ενημερώνετε τον/την αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προβλήματα υγείας.
  • Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου της 8ης Σεπτεμβρίου 2003, Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα.
  • Όσα άτομα συμμετέχουν στις εξορμήσεις, βγάζοντας ομαδικές φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης).

Εκ του Συλλόγου